Temppelivuoren juutalaiset juuret

Temppelivuori Jerusalemin Vanhassa kaupungissa on pyhä kolmelle yksijumalaiselle uskonnolle: juutalaisuudelle, kristinuskolle ja islamille. Se on Vanhan kaupungin sydän ja tärkein kaupungin pyhistä paikoista. Temppelivuoren nimitys johtuu paikalla sijanneista juutalaisten temppeleistä.

Alueella on pitkä, tuhansia vuosia vanha historia. Temppelivuori on yhdistetty Raamatussa mainittuun Moorian vuoreen, jossa patriarkka Abrahamin aikoi uhrata poikansa Iisakin. Vuoreen on yhdistetty myös Raamatussa mainittu Ornanin (Araunan) puimatanner, jonka kuningas Daavid osti ja jolle kuningas Salomo pystytti temppelin jo 900-luvulla eKr. Temppelin rakentajana toimi tuolloin historiallisista ja arkeologisista lähteistä tunnettu Tyroksen kuningas Hiiram yhteistyössä Salomon kanssa.

Babylonialaiset tuhosivat Salomon temppelin 586 eKr, mutta pakkosiirtolaisuudesta palanneet juutalaiset rakensivat temppelin uudelleen 538–515 eKr. Serubbaabelin johdolla. Makkabilaissodan jälkeen temppeli vihittiin uudelleen käyttöön 164 eKr. ja kuningas Herodeksen aikana temppelikompleksia laajennettiin merkittävästi.

Historioitsija Flavius Josefus, rabbiiniset lähteet ja Uusi testamentti kuvaavat roomalaisaikaista Herodeksen temppeliä ja sen toimintaa yksityiskohtaisesti. Roomalaiset tuhosivat Herodeksen temppelin vuonna 70 jKr., mistä alkoi juutalaisten hajaannus eli diaspora. Temppelin tuho on historiallisesti dokumentoitu useissa roomalaisissa ja juutalaisissa lähteissä. Temppelivuoren tasanteen useat kivikerrostumat, kuten Itkumuuri eli Länsimuuri, ovat säilyneet, ja ne ajoittuvat Herodeksen aikaan.

Arabiaksi temppelivuorta kutsutaan Al-Haram al-Sharifiksi. Paikalla sijaitsevat nyt 600-luvulta peräisin olevat Omarin muistomerkki eli ns. Kalliomoskeija ja Al-Aqsan moskeija. Temppelivuoren nimitys poistettiin Unescon eli YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestön toimesta sen asiakirjoista syksyllä 2016, ja alueen ainoaksi nimitykseksi jätettiin Al-Haram al-Sharif. Tämä merkitsi sekä juutalaisten että kristittyjen Temppelivuoreen liittyvän historian pyyhkimistä pois Unescon virallisista asiakirjoista. Unescon alainen asiantuntijajärjestö Icomos ei kuitenkaan ollut nimityksen takana, vaan päätös oli poliittinen.

Israel valloitti temppelivuoren alueen Jordanialta kuuden päivän sodassa vuonna 1967, ja se kuuluu kiisteltyyn Itä-Jerusalemiin. Jordania hallinnoi edelleen alueen muslimien pyhiä paikkoja, vaikka alue on nykyisen Israelin valtion rajojen sisäpuolella. Temppelivuoren juutalaisesta historiasta huolimatta juutalaisten läsnäoloa temppelivuorella on rajoitettu. Juutalaiset voivat rukoilla vain temppelialueen Länsimuurilla.

2024 © israel-info.fi