Israel – humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön suurvalta

Israelista on tullut humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön suurvalta. Sen kehitysyhteistyöelin MASHAV on antanut koulutusta yli 200 000 henkilölle noin 140 maasta. Tavoitteena on auttaa kehittyvien maiden asiantuntijoita innovoimaan heidän yhteisöönsä sopivia tapoja ratkaista paikallisia ongelmia ja tarjota israelilaista tietotaitoa avuksi, liittyivät ongelmat sitten luonnonvarojen säästämiseen, puhtaaseen energiaan, kuivuuden torjumiseen, terveydenhoitoon, ravitsemukseen tai muuhun elämänalueeseen.

Israelin suhde Afrikan maihin on tästä menestyksellinen esimerkki. Israel on luonnonvaroiltaan niukka ja pieni maa, josta suurin osa on autiomaata. Sen tähden se on joutunut innovoimaan puhtaan energian saamiseksi ja kuivuuden ja aavikoitumisen torjumiseksi uusia menetelmiä ja teknologioita. Näistä on suuri apu monissa Afrikan kehittyvissä maissa.

Israel vie innovaatioitaan erilaisin projektein Afrikan maihin. Esimerkiksi Innovation Africa on israelilainen järjestö, joka on sitoutunut parantamaan Afrikan maaseutukyläläisten elämää. Se on tarjonnut aurinkopaneeleja Malawin, Ugandan, Tansanian ja Etelä-Afrikan kyliin, jotta asukkaat voivat valaista koteja ja kouluja, jäähdyttää ruokaa ja lääkkeitä ja ladata tietokoneita ja kännyköitä. Kyliin on rakennettu israelilaisia tippakastelujärjestelmiä, mikä on dramaattisesti parantanut vesihuoltoa ja alentanut ruuan hintaa samalla kun sato on kasvanut. Käsipumppu, joka tekee kaikentyyppisestä vedestä, myös jätevedestä, juomakelpoista ilman sähköä, on asennettu moniin kyliin juomaveden takaamiseksi.

Marraskuussa 2022 israelilainen aavikoitumisen ehkäisyyn keskittynyt DeserTech aloitti YK:n ja 11 Afrikan maan kanssa yhteistyön ilmastonmuutoksesta ja aavikoitumisesta pahimmin kärsivien Keski-Afrikan maiden tilanteen kääntämiseksi Great Green Wall -ohjelmassa. Ohjelman tavoitteena on ennallistaa metsiä, luoda miljoonia työpaikkoja ja sitoa 250 miljoonaa tonnia hiilidioksidia ilmakehästä alueella, joka on pahiten kärsinyt ylikansoituksesta ja ilmastonmuutoksesta.

Israelilla on ollut tärkeä rooli mm. ebolaviruksen aiheuttaman pandemian torjunnassa vuonna 2014, koleraepidemian torjumisessa Sambiassa 2017, Sierra Leonen rankkasateiden ja mutavyöryjen uhrien auttamisessa vuonna 2017, Etelä-Sudanin nälänhädän torjumisessa 2018. Israelilla on tänä päivänä diplomaattisuhteet suurimpaan osaan Saharan eteläpuolisia maita. Myös monet Afrikan muslimimaat ovat lämmittäneet suhteitaan Israeliin. Vuonna 2021 Israel hyväksyttiin Afrikan Unionin tarkkailijajäseneksi.

2025 © israel-info.fi